Universitatea Politehnica din Timișoara în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Babeș Bolay din Cluj Napoca au demarat proiectul E-Start. Acesta este primul program multi-regional de studii masterale în domeniul eActivități din țară. Acest lucru înseamnă crearea unor oportunități de învățare și profesionalizare printr-un program de studii la nivel master în concordanță cu nevoile economiei digitale și a economiei bazate pe cunoaștere. Prin intermediul acestei colaborări interuniversitare s-a reușit utilizarea la potențial maxim a noilor tehnologii informaționale în procesul de educație.
Studenții care doresc să urmeze programul eStart trebuie să știe că acesta are o durată de doi ani. Conceptul de predare este de tip „blended learning". Acest lucru înseamnă că studiul individual se face pe platforma eLearning, sunt organizate întâlniri pentru seminarii și laboratoare, iar activitățile practice sunt, de asemenea integrate în program. În primul an, studenții urmează un trunchi comun de discipline pentru ca în anul doi acestea să se împartă pe una dintre specializările: e-Afaceri, e-Guvernare, e-Media sau e-Sănătate.
Principalele rezultate obținute în cadrul proiectului eStart sunt realizarea unui cadru de formare și funcționare a programului, obținerea a 4 noi coduri ocupaționale în Clasificarea Ocupaților din România specifice specializărilor din domeniile e-Afaceri, e-Guvernare, e-Media și e-Sănătate. Pe lângă acestea, prin proiectul eStart au fost dezvoltate 26 de cursuri în regim blended learning ca suport pentru specializările programului. Au fost 120 de beneficiari formați în domeniul dezvoltării programelor educaționale în concordanță cu nevoile economiei digitale și a economiei bazate pe cunoaștere. La programul pilot eActivități au participat 200 de studenți. Tot în cadrul acestui proiect, a fost elaborată și o platformă educațională suport utilizată pentru managementul activităților și conținutului educațional. Printre cele 26 de cursuri se numără cele de Servicii Electronice, Managementul Proiectelor, Tehnologii Web 2.0 și 3.0, e-Guvernare pentru cetățeni, Comerț Electronic, Design pentru e-Media sau Aplicații pentru e-Sănătate.
Așadar, proiectul eStart se adresează tuturor celor care doresc să urmeze studii masterale, dar care, din diferite motive, nu au timp sau nu doresc să se înscrie la un masterat în format classic, la zi. Organizatorii programului doresc ca acesta să fie piatra de temelie pentru un nou sistem de studii masterale în România și speră ca și celelalte universități din să îl adopte în cel mai scurt timp.